onsdag 30. april 2014

Bloggoppgave 13: Artikkel fra NDLA av NRK, Øyvind Dahl

Diskurs er å finne ut hvordan kultur bruker språket, sjanger, typer bilder og poseringer og uttrykk som faste fortellingsgrep for å formidle kulturens sannhet. Det er viktig å forstå en teks diskurs fordi det er en del av dagens samfunn som for eksempel i dagligtale. I dagligtale kan man snakke om å ha ”vondt i magen”, mens en lege, innenfor den medisinske diskurs, vil forsøke å stille en mer presis diagnose og finne den riktige måten å behandle det underliggende problemet på. Når en person går til legen eller legevakten fordi han eller hun har vondt i magen, blir denne personen en pasient, og trer dermed inn i den medisinske diskurs.

Funksjonen bilder og symboler har i en kultur er masse forskjellig som for eksempel riksløven eller flagget er et symbol som er i Norge. Med engang jeg ser riksløven så tenker jeg på politiet for det er et symbol som representerer norsk politi. Bilder i kultur og samfunn kan være et innblikk i hvordan for eksempel du skal være eller hvordan det skal brukes. For eksempel hvis det er en plakat av ei jente med langt lyst hår å reklamerer for Sunsilk shampo, så viser reklamen hvordan håret ditt skal se ut etter å ha brukt denne shampoen. 




 I høst var vi å gjorde en analyse av pensjonister som bowlet. Da analyserte vi hvilke normer, verdier og væremåte de hadde. Vi undersøkte også hvordan kroppsspråket deres var.  Der så vi at de pensjonerte tok veldig mye plass å trodde alltid det var de som hadde første rett til bowling hallen, dette var et kroppsspråk som var veldig slitsomt å se på, de var veldig gretne og du følte du ble trøtt og gretten av å både høre å se på dem. Kroppsspråket deres forteller kanskje noe om væremåten deres og.





All semiotikken og væremåten, verdier og normene deres hadde naturlig nokk blitt en del av deres bowling kultur. Jeg tror nokk ikke de alltid har vært sånn men det viser jo at det har blitt en kultur for dem.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar