onsdag 30. april 2014

Bloggoppgave 16: Retorisk analyse av talen til Hadia Tajik

I anledning ved markering av 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder holdt Hadia Tajik tale ved minnesmerket for deporterte norske jøder på Akerhuskaia i Oslo. Dette var en tale som var preget av Etos, Logo og Patos. Hun åpner talen med logos når hun sier hvor mange som ble tvunget med på dette skipet som ble kalt Donau, hvor mange som overlevde, hvor mange som ble arrestert å hvordan de døde på. Dette gjør det også troverdig å høre på når hun kommer med slike konkrete opplysninger. Etter hun har innledet med dette går hun over til å utrykke sin sorg og sier at ”i dag minnes vi dem alle”. Dette gir patos i talen, hun viser følelser og sier også at ”selv om det er vondt å huske skal vi aldri glemme hva Hitlers regime gjorde mot jødene”. Nå har jeg ikke hørt talen men når jeg leser denne talen merker jeg det at jeg kan forestille meg hvordan hun valgte å fremføre denne talen. Jeg tror at talen bar preg av følelser for det meste, og det gjør det troverdig å høre på. Når hun viser følelser kjøper folk det. Folk kan bli på virket av hvordan hun kroppsspråket hennes her i talen, hvordan hun snakker og hvordan væremåten hennes er.


Det er publikum kanskje mest rettet til jødene hun viser sin sorg til. Det er de som er mottakeren. Vi kan bruke den retoriske femkanten når vi analyserer talen (den språklige situasjonen, saken som er tema, mottakergruppen hvem skal nås?, språkbruk mediabruk og virkemidler og avsenders etos.)  den språklige situasjonen er jo denne markeringen for jøder og at det er de som skal sørges over, det er det hun taler om. Saken eller temaet i talen er hva som skjedde i 1942, hvilke grusomheter Hitler hadde gjort mot jøder og hvordan det har påvirket andre jøder i Norge i dagens samfunn. Hun sier jo at de sliter enda med å utrykke seg for hvem de egentlig er på grunn av de er redde.



Mottakergruppen er jødene og publikum, men det er egentlig til jødene hun snakker til. Språkbruken hennes er bra, hun taler om at dette skal de klare å komme seg gjennom sammen og her bruker hun virkemiddelet gjentakelse, ”Alt som har skjedd kan gi gjenklang i vår nåtid, Alt som har skjedd kan skje igjen i vår fremtid”. Hennes etos eller troverdighet er overbevisende, hun klarer å overbevise de med å bruke logos og patos. Når hun først forteller om de forskjellige grusomhetene som har skjedd så er hun konkret og viser at hun vet hva hun prater om. I tillegg til dette viser hun følelser noe som gir høy etos og publikum tror på det hun sier og tror på det hun viser. Helt i slutten sier hun ”menneskets verdi må vi markere hver eneste dag” dette er en veldig fin avrunding på talen der hun minner alle om at verdiene et menneske har er viktig og dette må vi markere hver eneste dag

Bloggoppgave 15: Sosialemedier og nettkommunikasjon

Nettstedet Facebook ble opprettet av den gang Harvard studenten  Mark Zuckerberg. Jeg kan ikke bestemme om jeg elsker han for det eller hater han for det. Jeg elsker Facebook, det er en del av livet mitt og det er lett til  å bli kjent å kommunisere med venner og bekjente der. Men det har blitt en så stor del av livet mitt nå at jeg sliter med å legge det fra meg, jeg sliter med å få til en normal døgnrytme på grunn av jeg sitter våken hver kveld for å ”bare sjekke noe først”. Det er det verste med Facebook, at jeg har blitt så utrolig avhengig av hele nettstedet. Det er ikke bra, i det hele tatt. Men jeg har bestemt meg for å elske han for å ha opprettet Facebook, selv om det går utover mitt sosiale liv og søvn synes jeg det er så gøy med Facebook og det er noe alle mennesker i verden er avhengig av i verden, på grunn av det er et så lett å kommunisere med andre. Å i dagens samfunn er kommunikasjon veldig sentral i alles hverdag.


Men alle nettsteder har jo positive og negative sider. Nettmobbing er jo det negative med sosiale medier. Nettmobbing er noe som er et stort problem og det er alltid noen som blir gjort narr av på nett. Det har resultert i selvskading, angst, sosiale problemer og til og med selvmord. Facebook, MySpace, Twitter og Instagram er alle nettsteder der du kan dele dine meninger og bilder fra dagens lunsj osv. Det er også der folk kan legge igjen en kommentar om hva de synes om dine meninger og dine bilder. Det er her mobbingen kan komme. Det er ofte bilder av personer som blir kommentert eller i et chat vindu personer blir mobbet. Folk kan skrive så utrolig mye drøye ting om hverandre at det er helt sykt å lese.



De positive sidene med sosiale medier er at det er utrolig lett å kommunisere med andre og det er veldig lett å bruke. Det er også alltid gøy å møte andre mennesker og se på bilder av bekjente eller venner. Der du kan legge igjen en kommentar om hva du synes om bilde. Men som sakt så er det veldig ødeleggende for det sosiale livet ditt, når du er med for eksempel venner eller familie. Dette er en film som illustrerer greit om hvordan dagens samfunn er i dag. 
https://www.youtube.com/watch?v=_d5wYYsEoyw

Bloggoppgave 14: Fantasy

Sjangeren Fantasy er en sjangeren som har blitt utrolig populær, det skrives masse bøker i den sjangeren og det er utrolig mange filmer om sjangeren også. Vi har for eksempel ”Game of Thrones”, ”Ringenes Herre” og ”Harry Potter” som kanskje er de mest kjente fortiden. Fantasy sjangeren er en sjanger som inneholder magi, drager, snakkende troll og uvirkelige verdener. Det er alltid det gode mot det ondet som står i fokus. Frodo fra Ringenes Herre mot den onde trollmannen Sauron, Harry Potter mot Voldemort. Det er som regel alltid det godet som vinner mot det ondet. Men før de helten får prinsessen så må han alltid gjennom et ”helt umulig” oppdrag som er så farlig og håpløst at det er ikke sikkert han klarer det med livet i behold. Men som alltid så klarer han/hun det å får til slutt sin premie.


Grunnen til at jeg tror denne sjangeren er så populær er fordi jeg tror barn/ungdom/voksne liker å fantasere. Hvis du leser en Fantasy bok og det er en utrolig frase i boken så dukker det opp fult av språklige bilder i hodet. Dette får leseren til å leke med fantasien sin og det tror jeg alle liker. Når jeg leser en Fantasy bok blir jeg alltid like dratt inn, og begynner å sette meg inn i situasjonen fordi bøkene gir deg jo ikke noe begrensninger for hvor langt fantasien din kan strekke seg. Det er noe Fantasy bøkene scorer bra på hos spesielt barn og ungdom.  Grunnen til at jeg tror at Fantasy er så populært på film er fordi det bare er kjempe kult å se på! Jeg elsker Fantasy sjangeren, jeg sitter alltid å tenker ”tenk om jeg bodde der i den verdenen der” det er et ønske jeg dessverre aldri kommer til å få, men det hadde vært utrolig morsomt.



Det er mange kritikere som er i mot Fantasy på grunn av den er u relevant til vår tid å at det ikke lærer barn noe om den virkelig verden. Å at funksjonen den har i vår tid er u relevant  og useriøs. De har jo på en måte rett med det de sier, fordi ingenting av det du leser eller ser på film om Fantasy finnes. Men barn er barn og jeg mener de ikke skal lære å arbeidslivet i en alder av 6-7 år, du har barndommen din en gang i livet. Hvorfor ta livet så utrolig seriøst fra dine første skritt? Barndommen skal bestå av episke pinnekriger der du er helten og vennen din er den ondet eller omvendt, snakkende drager og et håp om å få treffe Harry Potter en dag.

Bloggoppgave 13: Artikkel fra NDLA av NRK, Øyvind Dahl

Diskurs er å finne ut hvordan kultur bruker språket, sjanger, typer bilder og poseringer og uttrykk som faste fortellingsgrep for å formidle kulturens sannhet. Det er viktig å forstå en teks diskurs fordi det er en del av dagens samfunn som for eksempel i dagligtale. I dagligtale kan man snakke om å ha ”vondt i magen”, mens en lege, innenfor den medisinske diskurs, vil forsøke å stille en mer presis diagnose og finne den riktige måten å behandle det underliggende problemet på. Når en person går til legen eller legevakten fordi han eller hun har vondt i magen, blir denne personen en pasient, og trer dermed inn i den medisinske diskurs.

Funksjonen bilder og symboler har i en kultur er masse forskjellig som for eksempel riksløven eller flagget er et symbol som er i Norge. Med engang jeg ser riksløven så tenker jeg på politiet for det er et symbol som representerer norsk politi. Bilder i kultur og samfunn kan være et innblikk i hvordan for eksempel du skal være eller hvordan det skal brukes. For eksempel hvis det er en plakat av ei jente med langt lyst hår å reklamerer for Sunsilk shampo, så viser reklamen hvordan håret ditt skal se ut etter å ha brukt denne shampoen. 




 I høst var vi å gjorde en analyse av pensjonister som bowlet. Da analyserte vi hvilke normer, verdier og væremåte de hadde. Vi undersøkte også hvordan kroppsspråket deres var.  Der så vi at de pensjonerte tok veldig mye plass å trodde alltid det var de som hadde første rett til bowling hallen, dette var et kroppsspråk som var veldig slitsomt å se på, de var veldig gretne og du følte du ble trøtt og gretten av å både høre å se på dem. Kroppsspråket deres forteller kanskje noe om væremåten deres og.





All semiotikken og væremåten, verdier og normene deres hadde naturlig nokk blitt en del av deres bowling kultur. Jeg tror nokk ikke de alltid har vært sånn men det viser jo at det har blitt en kultur for dem.  

tirsdag 29. april 2014


Bloggoppgave 12


Jeg har valgt å skrive å snakke om unge mødre blogger. Jeg er ikke særlig fan av noen av disse unge mødre bloggene, det er på grunn av jeg synes det sender ut feil signaler til unge jenter som leser bloggene deres å ser opp til dem og har de som eksempler. Og da synes jeg ikke det virker som om det er noe som fungerer helt i topplokket deres når de som 16-åringer skriver at de ikke angrer et sekund på at de fikk en datter eller en sønn. Tror nokk ikke de hadde sakt det samme om de sto uten blogg og sponsor penger på 80 000kr. Hva om de 12-13 åringene som sitter å leser får lyst på barn, det er jo de som er eksempelet de vill følge eller forbilde som de vill kopiere. Derfor er jeg i mot mamma blogger som fremstiller livet sitt som det er helt perfekt å sier at de ikke angrer et sekund på at de ble mamma, bak bildene og alle disse fine møblene og rosa cup cakesa så har det nokk vært utrolig tungt for disse unge mødrene og i tillegg måtte det nokk vært en utrolig vanskelig avgjørelse for de, tror at de var ganske redde og ganske skremte første gangen de fikk vite at de faktisk var gravide. Hvis vi tenker over det, hva hadde disse bloggerne vært uten alle sponsorene og de forskjellige programmene som blir vist på tv der de får mange tusen kr for å stille opp? Livet deres hadde nokk ikke vært like fantastisk som det de fremstiller på bloggene sine. Jeg synes at det er helt sykt at folk kan betale blogger generelt så mye penger at de har bedre betaling enn en ingeniør som har 10 års utdanning. For meg, blir det bare helt rart.